English  Deutsch

”Tænk, hvis man kunne redde verden og naturen, når man sad dér og spillede…”

Sådan indleder P4 Østjyllands morgenvært, Thomas Schmidt Nørgaard, sin præsentation af Useeum-spillet Kampen om Naturen, der er lavet for Naturhistorisk Museum i Aarhus.

Kort efter stiller P4 Morgens to værter om til deres reporter Sofie Themsen. Hun befinder sig i Aarhus Universitetspark, hvor Kampen om Naturen udfolder sig. Med sig har hun Emil Skovgaard Brandtoft, biolog ved Naturhistorisk Museum, som fortæller, hvordan børn lærer om biodiversitet og naturbeskyttelse med Useeums spil.

”I det her spil kan man vælge enten at være med til at ødelægge naturen eller redde den. Den sidste del med at ødelægge naturen har vi taget med for at tilgodese de drenge og piger, som har lidt meget krudt bagi, og ikke altid synes det er sjovt at gøre det rigtige. Så kan de få lov til at komme ud og lave lidt ballade,” forklarer Emil Skovgaard Brandtoft.

Hvordan sørger I for at få de børn, der vælger at ødelægge naturen i spillet, til at forstå, det er bedst ikke at slå dyrene ihjel?

”Når lille, onde Polle får held med at udrydde en art, så bliver man præsenteret for nogle nyhedsklip, der fortæller, at nu er f.eks. gråænderne forsvundet, og det er virkelig, virkelig trist. Naturen bliver et fattigere sted at være, når gråænderne ikke er her,” fortæller biologen.

Det er jo ikke de mest eksotiske dyr og planter, som børnene bliver præsenteret for. Havde det ikke været federe at redde en sjælden ulv?

”Pointen med det her spil og med de arter, vi har udvalgt, er, at de skal være almindelige. At man rent faktisk kan komme til at se dem og får de naturoplevelser, der er uden for døren. Der er masser af naturoplevelser, hvis man går ud og kigger. Der rigtig meget at komme efter, og det er dét, vi viser med det her spil,” siger Emil Skovgaard Brandtoft.

Seniorforsker roser Useeum-spil

I radioindslaget optræder desuden Rasmus Ejrnæs, seniorforsker i biodiversitet på institut ved bioscience ved Aarhus Universitet.

Han fortæller, at det kan være svært at forklare børn om biodiversitet, og at de derfor har godt af at komme ud og opleve naturen. Derfor er han positivt stemt over for Useeum-spillet:

”Jeg synes, at det er godt set. Jeg tror, at man skal lege og opleve det ind. Det er jo, hvad det her spil giver mulighed for. Og at der så bliver fortalt nogle gode historier undervejs, det, synes jeg, hænger godt sammen. Jeg tror, det er et godt tag på børnene,” siger seniorforskeren.

 

P4 Morgens omtale af Useeum-spillet Kampen om Naturen kan høres her (indslaget begynder 3:04:15 inde i udsendelsen).

Spil Kampen om Naturen og andre lærerige børnespil i den gratis Useeum-app, som findes til både iOS og Android.